În prezent ne bazăm foarte mult pe electricitate. Deoarece nu mai facem aproape nimic fără electricitate, riscul de accidente în casă din cauza defecțiunilor electrice crește din ce în ce mai mult. Dn fericire, aceste potențiale dezastre pot fi eliminate sau reduse dacă ești conștient de pașii pe care trebuie să îi faci pentru a sta în siguranță. O primă regulă pe care trebuie să o ai în vedere este acela de a fi asistat de un electrician. Iată deci care sunt 5 pericole care pot apărea în orice locuință.
La ce pericole legate de electricitate trebuie să fii atent?
1. Instalația și cablurile electrice defecte
Instalația electrică de bună calitate care corespunde cu standardele de siguranță, este vitală pentru siguranța familie tale. O instalație electrică de slabă calitate poate crește șansele de incendiu, scurtcircuit, căderi de tensiune, sau alte consecințe grave. Din acest motiv, este mereu mai bine să angajezi un electrician și să nu faci niciodată improvizații electrice. Găsești un electrician bun la această adresă online: https://electrician365.ro/inlocuire-si-schimbare-tablou-electric/. Dacă ai nevoie de o înlocuire a tabloului electric, poți solicita aici prețurile de montaj a unui tablou electric.
Cablurile care sunt avariate, uzate sau crăpate pot crește șansa de accidente electrice. Roagă un electrician calificat să verifice calitatea cablurilor electrice din locuința ta. Dacă este nevoie, înlocuiește cablurile vechi cu unele noi care nu te expun la riscuri.
2. Prizele aproape de apă
Prizele din baie, bucătărie, sau alte spații de locuit în care se folosește apă ar trebui instalate la o distanță considerabilă față de orice sursă de apă. Din moment ce apa este un bun conductor de electricitate, faptul de a avea prizele instalate la distanță diminueaza riscul de șoc electric.
Nu folosi niciodată un radio, un uscător de păr, un telefon sau alt aparat electric în baie, în apropierea piscinei sau oriunde în apropierea unei podele ude.
3. Mâinile umede
La fel cum prizele nu ar trebui instalate lângă apă, nici aparatele electrice nu ar trebui manipulate atunci când mâinile îți sunt ude, deoarece crește riscul declanșării unui șoc electric. Totuși, majoritatea persoanelor tind să apuce uscătorul de păr de exemplu cu mâinile umede imediat ce au ieșit de la duș. Pentru a evita asta, ține aparatele electrice la o distanță cât mai mare de chiuvetă, cada de baie, duș sau toaletă.
4. Nu stinge niciodată un foc electric cu apă!
O greșeală des întâlnită este aceea de a turna apă peste incendiile din surse electrice. Dacă un foc electric apare, evită să torni apă pentru a stinge flăcările deoarece apa va hrăni focul întrucât este un bun conductor de electricitate. Mai mult poate cauza astfel electrocutare. Ține la îndemână un extinctor dacă incendiile electrice te îngrijorează, și foloseşte-l în loc de apă în situațiile de urgență. Dacă nu ai unul la îndemână, prima dată oprește electricitatea, evacuează locuința și sună pompierii.
5. Copii prea curioși
Bebeluși și copiii mici au tendința de a fi foarte curioși și au o dorinţă de explorare foarte bine dezvoltată. Deși principala ta responsabilitate este aceea de a nu lăsa copii nesupravegheați, pentru a evita acest gen de accidente, poți lua măsuri de protecție în plus pentru a-i proteja pe cei mici.
Orice priză care le este accesibilă celor mici ar trebui dotată cu mecanism de oprire al curentului. Le poți proteja cu un capac special care se deschide greu de cei mici. De asemenea, achiziționează prize în care cei mici nu vor putea introduce unghiuțe sau obiecte ascuțite. Dacă nu vei lua măsurile de protecție necesare, copii s-ar putea răni destul de grav.
6. Becuri
În general, nu asociem becurile cu pericolele electrice, dar este probabil ca un incendiu să apară atunci când becurile se află în apropierea materialelor inflamabile: paturi, perdele, plastice sau alte obiecte de mobilier tapițate.
Instalația de iluminat, ca orice altă sursă de electricitate, poate produce șocuri electrice. Asigură-te deci că curentul este stins de la întrerupător înainte de a schimba un bec. De asemenea, nu atinge niciodată un bec sau un întrerupător cu mâinile ude. Fii atent să folosești un bec cu un voltaj corespunzător pentru a preveni supraîncălzirea.
Fiind atent la aceste pericole și urmând pașii pentru a le evita, te vei putea bucura de siguranță în locuința ta.
The post Top 6 pericole electrice la care te expui în propria casă si cum sa le eviti! appeared first on Secretele Simonei.