
Era tehnologică ne-a acaparat pe toți și fie că optăm să citim cărți online sau pur și simplu articolele unui blog preferat, am ajuns să ne refugiem din ce în ce mai mult în lumea virtuală. Întrebarea pe care mulți și-o pun multe persoane în ultimii ani ar fi: "Mai citesc tinerii din ziua de astăzi?". Mulți dintre noi, mai ales adulții, ar putea spune că nu. Dar adevărul este unul mascat care ne dovedește probabil că ne înșelăm.
Citesc tinerii din ziua de astăzi?
Tinerii din ziua de astăzi citesc, în general, probabil destul de mult. Ce citesc? Asta este o altă întrebare bună. Majoritatea tinerilor citesc diverse blog-uri sau articole ce îi țin informați de ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Alții dintre ei apelează la cărțile online pentru că de multe ori le sunt la îndemână în orice loc s-ar afla iar alții (asemenea mie) nu se pot dezvăța din a căra după ei o carte pe oriunde ar merge.
Cât se citea pe vremuri?
Probabil știm sau presupunem că înainte se citea destul de mult dar cred că este destul de greu să faci o comparație cu prezentul. Pe vremuri lecturile erau mai puțin accesibile cititorului și nu aveau întotdeauna subiecte abordatate cu aceeași lejeritate care există în prezent. Majoritatea cărților pe care părinții sau bunicii noștri le-au citit erau cu siguranță adecvate perioadelor respective și multe dintre ele au devenit de-a lungul timpului adevărate clasice, din care avem ce învăța.
Cu toate că accesul la lectură nu a fost întotdeauna nelimitat ca în ziua de azi, oamenii nu se opreau din a citi cât mai mult, dornici fiind de cunoașterea lumii din jurul lor, a limbilor străine, a teoriilor revoluționare care se înmulțeau cu fiecare zi trecută.
Ce ar trebui să alegem noi?
Având în vedere că timpurile s-au schimbat, ar trebui să ne orientăm către tipul de lectură care ne liniștește și ne face să ne simțim bine dar să încercăm să citim și cărți fizice (fie ele vechi sau noi). Să nu fim niciodată închiși la minte și să încercăm să citim lucruri pe care nu le-am mai abordat cu altă ocazie, să ne apucăm de lecturarea unui blog care ne-ar putea inspira, să citim o carte clasică de care am auzit de la părinți, să lecturăm o carte scrisă de un autor tânăr.

Așa că eu vă zic vouă, cititorilor, să citiți orice. Orice vă face să fiți voi, orice vă face să vă descoperiți mai bine ca persoană.
Poate fi o revistă de specialitate, poate fi o carte fantastică scrisă de un autor străin, poate fi o carte de poezii de pe vremea bunicilor, poate fi chiar o carte pentru copilul din voi sau un blog despre croșetat. :)
Citiți, citiți mult, cu calm sau cu patos, cu mintea, inima și sufletul. Descoperiți-vă mai bine, nu vă limitați la ceea ce știți deja căci uneori vă puteți pierde pe drum și nu veți mai ști încotro să vă îndreptați.